Å blogge om salmer

Jeg regner meg som Norges første og eneste salmeblogger. Vel finnes det noen kristne sanger og salmer publisert her og der, men ikke i samme grad som på Salmebloggen. Det er stort sett sitater, uten kommentar.

Så egentlig er vel dette en ganske ensom aktivitet. Det er få å utveksle tanker med. I grunnen er det også heller sparsomt med kommentarer. Fra tid til annen føler jeg at det er unyttig. Det er liten respons.

På den andre siden ser jeg at sidene leses. Det er flere hundre lesere innom hver dag på bloggene. Ser vi på antall sidevisninger, er volumet betydelig høyere. Jeg går også ut fra at stoffet blir brukt. Men det er få som spør om lov. Unntaket er avisene Dagen og Vårt Land og så er det benyttet litt hymnologisk stoff i en bok. Utnyttelse av stoffet økonomisk i bokproduksjoner eller musikkutgivelser er imidlertid ulovlig i henhold til norsk lov om opphavsrett til åndsverk.

Religioner.no står i en særstilling. De har hjulpet meg til å få opp de nye sidene etter at bloggr.no og sier.no ble lagt ned. Dette stoffet gikk tapt. Men ganske mye er blitt rekonstruert. Til sammen hadde de to salmebloggene mine over 600 sanger og salmer med kommentarer. Vi har funnet en gammel logg fra 2013 som viser at salmebloggen på trykker.com totalt hadde 655 innlegg. Men da var også artikler og videoer regnet med. Så det riktige tallet er derfor trolig rundt 600 salmekommentarer. Bloggen ble lagt ned sommeren 2016. Den nye bloggen på salmebloggen.no kommer til å inneholde 660 salmeinnlegg allerede i løpet av året 2018.

Arbeidet startet i 2006. Det første blogginnlegget var 22.11.06. Det handlet om en sang som mange har et forhold til. Den har flere titler. Både Til den stad jeg er på vandring og Der roser aldri dør er benyttet. Originalen heter Where the roses never fade. Det er det, det handler om.

Det finnes noe bortom skyen og skjult for denne verden. Hos Gud er det en virkelighet som vi bare skimtesvis får se. Det er det sangene forteller oss om. Derfor holder jeg motet oppe og gripes etter hvert som budskapet bak linjene i tekstene åpenbarer seg: «Om all ting forandres, om allting forgår / Jeg hviler i klippen som evig består.» Sangstrofen er skrevet av William Orcutt Cushing. Salmen heter Du evige klippe, hos deg er det ly. Kommentarer til denne salmen er publisert på Salmebloggen.no. Salmen Underfullt deilige Eden, av samme forfatter, er også kommentert på Salmebloggen.no.

15 tanker om “Å blogge om salmer

 1. Hei!
  Jeg jobber med et hymnologisk prosjekt i forbindelse med min mastergrad og kunne tenke meg å stille et par spørsmål, men jeg finner ikke noen «kontakt»-link, så jeg får legge igjen denne kommentaren. Kan jeg spørre om du kunne tenke deg å kontakte med på min epost?

  • Hei Sondre. Beklager at jeg ikke så kommentaren din før nå. Det går helt fint å kontakte meg på denne siden. Kommentarene går også til min private postkasse for godkjenning. Jeg bestemmer selv hva som skal publiseres. Mvh Salmebloggeren.

 2. Hei!
  Jeg har ofte vært innom bloggen din. Men nå har jeg gått litt mer systematisk gjennom den og må bare si at jeg er utrolig imponert! For et arbeid du har lagt ned, og for en omfattende kunnskap du har.
  Ville bare si det.

  • Hei Carl Petter.

   Tusen takk for din kommentar. Jeg setter pris på at du besøker salmebloggen. Ja, det er rett som du sier. Det ligger et enormt arbeid bak publiseringen av salmekommentarene. Kvaliteten er også hevet betraktelig ved at jeg gikk gjennom samtlige innlegg en gang til under revisjonen for et par år siden.

   Mvh
   Salmebloggeren

 3. Hei,
  Eg har eit spørsmål som ein salmeekspert kanskje kan svare på. Eg lurer på om det nokon gong har vore publisert ein melodi til Ragnhild Foss sin omsette tekst i «Latinske hymnor og sekvenser», under tittelen Jolesong, med første linja «Ei lilje rann or rosetein» (www.nb.no/items/c9fc2c2d75c2c463c4f4aef00967f50a?page=37)
  Veit at det er eit skot i mørker, men tenkte eg skulle spørje.

  • Takk for spørsmålet ditt. Om andre lesere vet noe om dette, setter vi pris på svar. Skal prøve å sende spørsmålet videre til et par salmeeksperter. Jeg kommer nok selv dessverre til kort her. Mvh Salmebloggeren

 4. Hei

  Dette er for så vidt ikke en kommentar direkte til bloggen, men heller en forespørsel. Jeg er redaktør for magasinet Fast Grunn og lurer rett og slett på om du kan tenke deg at noen av innleggene fra bloggen kan bli publisert der i en egen spalte om salmer/sanger. Det er i så fall snakk om ett bidrag per nummer, vi har fire nummer i året.

  • Hei. Takker for tilliten. Men jeg har nok ikke kapasitet til å publisere noe andre steder. Det tar mye tid og krefter. Bloggen er vel for så vidt også nedlagt selv om det publiseres automatisk stoff som ligger i kø tre år frem i tid. Hva som skjer etter det, vet jeg ikke. Men jeg håper at min sønn er villig til å ta over.

   Mvh
   Salmebloggeren

   • Den er grei. Jeg tenkte ikke at du skulle måtte skrive noe nytt, bare at vi kunne trykke noe av det du allerede har skrevet.

    Mvh.
    Knut Kåre

 5. Hei.
  Vet du hvor disse linjene fra en sang /salme kommer fra?
  «Når jag en gong skal bedras ner i graven golda moln vil jag beda deg min hjertes venn at gjøra sån for meg,at vita liljer pryda skal min kista utav ek og så vil jag beda deg for siste gong om et løfte du meg gav at aldrig Glemme det vi hadde gitt varan at evig elska inntil døden skiljar oss.»
  Hilsen Jon.

  Hilsen
  Jon Arnfinn Flisbakk

  • Hei og takk for ditt spørsmål. Litt problemer med å finne sangen. Trenger litt mer opplysninger og originalteksten på svensk for å finne den. Mvh Salmebloggeren

  • Minner kanskje litt om Värmlandsvisan til tekst av Anders Fryxell, men teksten mangler rim. Trenger navn på forfatter for å søke på strofene dine.

  • Av salmer på svensk er det kanskje en strofe av Wallin som kommer nærmest:

   Ett saligt afsked mig förlän,
   O Gud, af denna världen,
   När jag en gång skall fara hän
   Den dyra, sista färden.

   Salmebloggeren

 6. This blog is essential to me and the worship preparation I do as the pastor for The Norwegian Lutheran Church on Logan Square, Chicago, IL (www.minnekirken-chicago.org). I first posted a comment of thanks today under the hymn – Å, om min lovsang kunne lyde. This is a better place, I thing to say keep up the great work. Mange tusen takk! Happy New Year!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *