Deilig krone, deilig krans

Deilig krone, deilig krans.

Dette er en gammel salme som ble mye brukt før i tiden. Vi finner den ikke lenger i våre nyere salme- og sangbøker. Men det er en vakker og melodiøs salme som for øvrig kan synges til samme melodien som barnesalmen Jeg er liten, men jeg vil. Salmen er ellers oversatt til nynorsk av Bernt Støylen. Vi finner den som nummer 260 i Missionssangbog (1907) under tittelen Fager kruna, fager krans med seks strofer.

Vi siterer strofe en:

Deilig krone, deilig krans,
strålende i himmelglans.
Ingen smerte, intet savn
I Hans navn.

Teksten er trolig ikke original. Det er nok gjort rettinger og moderniseringer slik at salmen også er mer anvendelig for vår egen tid. En gammel strofe av salmen går slik: “Deilig Krone, deilig Krans / Strålende i Himmelglans / Deilig Drikke, deilig Mad / I Guds stad“.

Vi siterer strofe to:

Perleporten åpner seg,
Jesus sier mildt til meg:
“Se, her har du kronen din,
vennen min!”

For så vidt kan vi være enig i at salmen like gjenre kan benyttes for barn så vel som for voksne. Men i eldre tider ble også salmen sunget under begravelser, trolig med noen flere strofer enn det vi har i vår tekst.

Vi siterer strofe tre:

Med den skjønne kronen på
skal jeg for Hans åsyn stå,
svinge palmen i min hånd,
glad i ånd.

Salmen benytter kjære og kjente symboler og bilder og har en klassisk oppbygning med enderim. Både kronen, perleporten, palmer og himmelens slott er vel kjent både i sangtradisjonen og i fra Bibelen selv. Kronen og palmen forteller som seieren, mens slottet og perleporten peker på himmelen og målet for den troendes vandring.

Vi siterer strofe fire:

Kjære Gud, jeg takker deg
for du var så god mot meg.
Og hos Jesus er det godt,
i Hans slott.

Kilder:

Norsk Salmebok (2013)

Anna Jonassen og salmen Jeg er liten, men jeg vil

3 tanker om “Deilig krone, deilig krans

 1. Jeg er 81 år, og nå en morgen våknet jeg med dette ene verset i tankene: Perleporten åpner seg, Jesus sier ømt til meg, se her har du kronen min, vennen min.» Ble nesten overgitt, for har nok ikke sunget den sangen siden jeg gikk på s.skolen selv. Spurte barna mine om de husket den, men det gjorde de ikke. Bare sangen: Jeg er liten, men jeg vil….» Etterhvert kom jeg på flere vers, og det var så herlig for meg å komme på denne sangen så overraskende med det samme jeg våknet. Og nå fant jeg den også her. Så det er utrolig hva som ligger i minnet etter så mange år. Mvh Elin Bakkebø

  • Ja dette var fint å lese og kjekt å høre. Tenk å våkne med en så nydelig strofe. Ja det blir en underlig dag. Deilig krone, deilig krans. Det er en gammel salme som kanskje ikke brukes så mye lenger. «Perleporten åpner seg, Jesus sier ømt til meg, se her har du kronen din, vennen min.» En annen sang som også brukes som barnebønn er «Kjære Gud jeg har det godt». Den kan synges til samme melodien. For en rikdom og velsignelse å ha disse sangene og tonene i minnet. Takk for det du skriver. Det er kommentarer som dette som inspierer meg til fortsette med å legge ut sanger.

   mvh
   Salmebloggeren

  • Den er enda bedre på nynorsk synes jeg. Men eg finner den ingen steder.

   Fager kruna, fager krans, strålande i himmelglans,
   Skal eg få så sæl og glad i Guds stad.

   Perleporten åpner seg, Jesus taler mildt til meg;
   Her skal vera heimen din, venen min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *