Å leva det er å elska

Å leva, det er å elska.

Salmen er skrevet av Anders Vassbotn i 1893. Vi finner den i Norsk Salmebok (NoS) som nummer 698 med tre strofer. Her står salmen plassert under temaet «Kjærlighet og tjeneste». Men mange bruker den også til vielse. Melodien er ved Per Steenberg fra 1923.

Vi siterer strofe en (NoS):

Å leva, det er å elska
det beste di sjel fekk nå;
å leva, det er i arbeid
mot rikare mål å trå.

Dikteren, politikeren og gårdbrukeren Anders Rasmusson Vassbotn ble født i Volda på Sunnmøre 16. mai 1868. Etter et år på folkehøgskole i Hornindal, reiste han i 1890 til Bergen hvor han i 1891 debuterte med diktsamlingen, Knuppar. Her finner vi blant annet første versjon av det mest kjente diktet, Å leva det er å elska. Det var opprinnelig på seks strofer, men ble senere forkortet til tre strofer som i dag.

Vi siterer strofe to (NoS):

Å leva, det er i livet
å finna det største verd;
å leva, det er å vinna
til sanning i all si ferd.

Vassbotn er ellers kjent både som salmeforfatter, lokalpolitiker og som rikspolitiker. Han var ordfører i Volda kommune fra 1911–1913 og representerte Venstre på Stortinget fra 1913-1930 hvor han blant annet en tid var formann i universtitets- og fagskolekomiteen. Mest kjent er nok Anders Vassbotn likevel som forfatter. Han har gitt ut til sammen 5 skuespill og 4 diktsamlinger. Anders Vassbotn døde i Volda 30. august 1944, 76 år gammel.

Vi siterer strofe tre (NoS):

Å leva, det er å leggja
all urett og lygn i grav;
å leva, det er som havet
å spegla Guds himmel av.

Kilder:

Norsk Salmebok (1985)

Anders Vassbotn på Allkunne
Anders Vassbotn på Wikipedia
Anders Vassbotn på Store Norske Leksikon

2 tanker om “Å leva det er å elska

    • Takk for kommentar. Han har nok fått samme skjebne som Anders Hovden. Salmebokutgiverne har gjort rettinger i teksten.

      Mvh
      Salmebloggeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *